Інтерв’ю з вчителями, розмову веде методист навчальної частини Олійник Олександр Борисович.

Олено Сергіївно, у чому ви бачите формулу успіху вчителя і голови методичної комісії ?

У кожного своя формула успіху. Як і критерії успішності. Успішний вчитель – це почутий вчитель, це реалізований вчитель.

Успіх вчителя в його самодостатності й умінні відчувати щастя від щоденної праці. Успіх у професійній спроможності й умінні працювати з колегами в унісон.

Олено Володимирівно, що, на Вашу думку, допомагає учням легше засвоювати навчальний матеріал? Які прийоми ви для цього порадите використовувати?

Практикую інтерактивні технології, технології критичного мислення, впроваджую методики, що розвивають емоційний інтелект учнів, спонукають до розвитку пізнавального інтересу.

Головне на уроці – «піймати хвилю», відчути енергію творчості, дати можливість кожній дитині, незалежно від рівня її начальних досягнень, відчути ситуацію успіху.

Ірино Василівно, що для вас означає працювати «за методикою серця»?

Я завжди кажу прописну істину: вчитель має мати два крила. Одне – це знання предмета, який викладає, друге – бажання його викладати. В основі – моральне, психологічне, якщо хочете навіть психічне здоров’я, вміння приймати рішення й бути дорослим. Усе інше: методи, прийоми, технології, засоби – це лише інструменти, якими треба користуватися з власної внутрішньої природи. Комусь підходять технології критичного мислення, комусь – технології проблемного навчання, комусь комфортно серед методик диференційованого навчання. Шукаймо, та й знайдемо кожен своє. 

Світлано Анатоліївно,  яку педагогічну технологію Ви б виділили?

Хочу виділити  проєктну технологію, коли клас стає навчальним середовищем, де я і ліцеїсти проводять дослідження, формують гіпотези , які підтверджують доказами і міркуваннями, здійснюють експерименти.

Василю Костянтиновичу, на що вчитель повинен звернути увагу для організації освітнього процесу?

На мою думку, важливим є забезпечення оптимальних умов для організації освітнього процесу та реалізації  завдань відповідно до Держаних стандартів базової та середньої освіти.

Олено Петрівно, виділіть важливі якості для успішного навчання. Що допомагає дитині добре вчитися?

Є шість ключових якостей, які допомагають навчатися у школі найкращим чином: життєлюбність, гнучкість мислення, самодисципліна, чесність, сміливість, доброта. Наші ліцеїсти мають гостру потребу в нас, щоб ми допомогли їм розвинути більш сильні, більш гнучкі внутрішні стрижні.

 Тетяно Василівно, що б вам хотілося побажати нашим вчителям?

Бажаю нам оптимізму, радіти кожному дню. Відчувати себе сильними,самодостатніми. Щирих усмішок і родинного тепла! Здійснення мрій та реалізації проектів!

Успіхів нам й мудрості на кожен день!