9 березня 2019 року виповнилося  205 років від дня народження національного генія та  духовного батька українства – Тараса Григоровича Шевченка.

Тарас Шевченко – визнаний в усьому світі поет, один із найкращих майстрів слова; велет духу, пророк, борець за волю України, символ духовного життя.

Поетична спадщина Кобзаря – це понад 240 творів, а живописна – приблизно 1200 робіт (олійних картин, акварелей, сепій, офортів, малюнків). Творчість Шевченка-поета й Шевченка-художника ідейно й тематично єдині, взаємопов’язані і доповнюють одна другу

Весь життєво-творчий шлях великого українського поета і художника Тараса Григоровича Шевченка органічно поєднаний із Україною. Близько 100 населених пунктів, де побував Шевченко, налічують дослідники в нашій країні. В одних він жив подовгу і залишив слід як поет або художник, в інших був лише проїздом.

Білу Церкву Тарас Григорович відвідував тричі. Вперше він потрапив у місто над Россю у юному віці, коли його, ще тоді козачка пана Енгельгардта, було забрано від отчого дому у Вільно. Дорогою Енгельгардт зупинився на гостину у своїх родичів Браницьких. Допитливий юнак бачив «Олександрію» у її розквіті, він був захоплений її красою. Минули роки, і Тарас Шевченко ще двічі побував у місті.

Біла Церква пам’ятає поета. У місті є площа імені Кобзаря, вулиця, а 1991 року було відкрито погруддя Шевченка. Рішенням міської ради від 28 серпня 2003 року парк відпочинку ім. Петровського носить ім`я Т.Шевченка.

11 березня ліцеїсти груп № 13, 21 та 31 у супроводі вчителів  української мови та літератури Черненко Олени Володимирівни та Виноградової Світлани Анатоліївни здійснили екскурсію до пам’ятника-погруддя українському поетові Тарасові Шевченку, встановленого у центрі нашого міста. На знак поваги і пошани до Великого українця ліцеїсти поклали квіти до підніжжя пам’ятника, пригадали  відомості про перебування Шевченка на Білоцерківщині, читали  його вірші.

Продовженням екскурсії було відвідування Білоцерківського краєзнавчого музею, де для ліцеїстів екскурсовод провела змістовні й захоплюючі оглядини залами музею, збагативши знання учнів цікавими відомостями про історію Білої Церкви, природу Південної Київщини, археологічне минуле рідного краю. А у тематичній залі музею  «Шляхами Кобзаря» ліцеїсти переглянули, слухаючи захопливу розповідь екскурсовода, виставку художньої творчості Тараса Григоровича Шевченка, яка яскраво відображає його життєвий шлях. Окремі розділи виставки присвячено перебуванню Кобзаря на Київщині,  зокрема й у місті Білій Церкві, історія якого тісно пов’язана з ім’ям митця.

Тарас Шевченко – пророк української нації. Він вірив у щасливе майбутнє України. Вшанування пам’яті про митця є запорукою народження в душах наших сучасників того особливого-Шевченкового – патріотизму, якого так потребує сьогодні Україна від нас – своїх синів і дочок.