У перший тиждень весни наша ліцейська Світлиця гучно зазивала всіх на свято Масляна:

«Білолиця, круглолиця, красна дівиця — приходь на Масляну»!

«Котиться, котиться млинець масляний та великий — заходь на ярмарок сонцеликий»!

«Всіх, всіх, всіх запрошуємо силою помірятися, приходьте подивитися, як не віриться».

Розпочали дійство  у Світлиці екскурсоводи Демченко Л., Даниленко Л. та Мацкевич Ю., ліцеїстки 1 курсу,  та вчитель Корнійчук О.С.

Неможливо уявити собі завершення зими без традиційного масляного тижня, за який кожен справжній українець встигає з’їсти таку кількість смачних млинців, що вистачить на весь рік.

 А чи знаєте ви, що Масляна – це одне з найдавніших слов’янських свят, тому що бере свій початок ще з дохристиянських часів, у період поклоніння язичницьким богам? Народне свято славиться тим, що всі сім днів його гулянь виспівують у різних піснях, пригощають один одного млинцями, ходять по гостях і готують сценарій Масляної, щоб повеселитися міг кожен.

Масляна символізувала прихід весни та пробудження природи. Древні слов’яни відзначали “проводи зими” та початок весни і весняного землеробства. В цей день вшановували Сонце, яке несло тепло і пробуджувало природу, тому й готували жертовний хліб, схожий на це небесне світило – млинець.

Цього  року масничний тиждень розпочнеться 4 березня і триватиме до 10 березня. Сім днів поспіль дозволено їсти масло, рибу, яйця та молочні продукти. Така їстівна розкіш відобразилася у назві свята – Масляна.

Після пізнавальної розповіді ліцеїсти 1 курсу влаштували веселі забави у Світлиці,адже кожен день тижня має свої традиції.

Понеділок – Ласунець, тому годиться ділитись рецептами смачних млинців.

Вівторок –Залицяння з веселими катаннями на возах і санях.

Третій день – Ласунець. У середу  тещі частують своїх зятів млинцями.

Тому ліцеїсти Грищенко В. і Зімін Е. розіграли міні-виставу.

Веселою забавою четверга став конкурс на найсильніших у ліцеї з перетягування канату. Перемогла команда дівчат.

Пятниця – Тещин день з  конкурсом на поїдання млинців .Хто з’їдає швидше за всіх, стає володарем подарунка і медалі «Гурман ліцею».

Не дамо ж забути наші найдревніші традиції!

Масляничні звичаї своїх предків ми успадкували. Тепер залишилося їх зберегти і передати своїм дітям. А тому запрошуємо усіх відсвяткувати свято Масляна за древніми обрядами та разом відроджувати,популяризувати традиції та культуру нашого славетно народу – нащадків князів київських!

Любімо Україну! Вивчаймо нашу історію та культуру! Та святкуймо наші, рідні тисячолітні свята!

                                                                                   Підготувала Корнійчук О.С.