Ми любимо свята, особливо зимові, адже вони є відображенням нашої багатої культури, величезного скарбу,  цінностей, надбаних багатьма поколіннями. Вони закладені в українських звичаях, обрядах, фольклорі, адже в них – світовідчуття та світосприймання нашого народу. Як і рідна мова, звичаї об’єднують людей в один народ. 

21 січня у Світлиці ліцеїсти разом з вчителем зарубіжної літератури Корнійчук Оленою Сергіївною зібрались на екскурсію-спогади «Від Катерин до Водохреща», яка завершила цикл освітніх заходів до зимових свят.

Одним із перших величних свят зимового циклу був день великомучениці Катерини, який святкують 7 грудня та в народі ще називають святом дівочої долі.  Веселою забавою для дівчат стало ворожіння та обговорення прикмет на День святої Катерини. Найцікавішим дійством, на думку дівчат, була гра їз зрізаною гілочкою вишні, яку ставили у глечик з водою до свята Маланки. До Маланки вишня зацвіла — добрий знак, бо й доля дівоча цвісти буде.

Свято Андрія є логічним продовженням молодіжних гулянь, де юнаки і дівчата влаштовують веселі забави. У нашому ліцеї цієї днини жартували, оповідали цікаві історії  та кусали калиту. Весела гра є основною на Андріївський вечір, яку супроводжували екскурсоводи з пізнавальними розповідями пана Калетинського та Коцюбинського.

Також бажаним було свято до дня Святого Миколая,  яке ліцеїсти розпочали  піснею з традиційними словами:

Ой  хто, хто Миколая любить, 

Ой  хто, хто Миколаю служить, 

Тому святий Миколай 

На всяк час помагай, Миколаю!

Свято Миколая випромінювало  радість та закликало ліцейську  родину до  новорічних свят.

Завершальним акордом різдвяно-новорічних святкувань є Йордан, або Водохреща, яке православні та греко-католицькі християни відзначають 19 січня. Люди вірять, що у цей день вода очищає та стає цілющою, тому усі бажаючі занурюються в ополонку, щоб бути здоровими цілий рік. Тому у перший день навчання ліцеїсти знов зустрілися у Світлиці.

Яскравим моментом  на завершення зустрічі стало вручення ліцеїстам дипломів за участь у Всеукраїнському різдвяному конкурсі «Зимові свята в традиціях нашого народу», проведення якого організували в нашому ліцеї вчителі Корнійчук Олена Сергіївна та Жихарєва Тетяна Василівна. Конкурс складався з цікавих онлайн-завдань та тестів народознавчого характеру. У конкурсі  взяли участь понад 50 ліцеїстів, 5 з яких отримали дипломи І ступеня.

Корнійчук О.С. вчитель зарубіжної літератури