9 листопада наша країна відзначає надзвичайно важливе для нас свято — День української писемності та мови. Це свято було встановлено в 1997 році Указом Президента України Леоніда Кучми з метою відзначення важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства. і спрямоване на підтримку рідної мови, її вивчення, розвиток і популяризацію та водночас демонстрацію її багатства та краси.

Спочатку було Слово…

Крізь темряву й хаос

Воно, як вічне диво,

Над світом піднялось.

І стало Слово світлом

Серед ночей й пітьми,

У слові все розквітло,

Із Слова вийшли — ми.

Також цього  дня православна церква вшановує пам’ять святого Преподобного Нестора-Літописця, який був послідовником видатних творців слов’янської писемності Мефодія і Кирила  і якого називають основоположником письмової української мови.

До Дня української писемності та мови у ліцеї було проведено конкурс стіннівок, у якому взяли участь навчальні групи І – ІV курсів.


Також було проведено святкову програму «Велич української мови». Це було свято, де ліцеїсти І курсу та гості заходу в урочистій атмосфері вшанували рідне слово. Ведучі програми  Черепенчук Анна та Пижова Валерія нагадали визначні події історії становлення української писемності та мови. Їхню розповідь увиразнили ілюстраційні слайди презентації, відеоролик про Преподобного Нестора-Літописця та урочисте декламування поетичних рядків про рідне слово ліцеїстками Батаєвою Дариною, Сірант Анною, Попок Нелею,  Никоненко Ангеліною, Гордієнко Олександрою. У ролі Мови дефілювала Демченко Лілія; різнобарвно та зворушливо-ніжно представивши українську мову, Ліля емоційно завершила свій виступ виконанням мелодійної пісні «Батьківська мова». Вдячні глядачі були щедрими на аплодисменти під час виступу наших дівчат.

Продовжила  свято  мовознавча інтелект-вікторин «Велич рідної мови» на визначення справжніх патріотів, кращих знавців рідної мови серед ліцеїстів І курсу. Учасниками змагання були команди від навчальних груп № 12 та № 13.

Завзято, весело змагаючись, виконуючи різноманітні мовознавчі завдання, учасники вікторини продемонстрували свої  компетентності, ерудицію, кмітливість та разом їз іншими ліцеїстами – глядачами і гостями заходу пригорнулись ще раз до невичерпного скарбу – мови нашого народу, її надзвичайно багатого, різнобарвного словникового складу та зразків усної народної творчості.

Переможцями святкової інтелектуальної вікторини стала команда «Веселка». Її учасники: Коцур Ігор – капітан команди, Черепенчук Анна, Пижова Валерія, Сірант Анна, Попок Неля, Батаєва Даріна, Поштар Анна. Нагородою кращим знавцям мови стали смачні солодощі та гучні аплодисменти глядачів. Щиро вітали переможців і учасники команди суперників «Патріоти»: Гордієнко Олександра – капітан команди, Никоненко Ангеліна, Чернях Роман, Троцько Володимир, Шпилька Ілля, Семенченко Настя, Скальський Максим.

На завершення усі учасники святкової програми, об’єднавшись дружною когортою, під чарівні звуки пісні «Українська мова» виголосили  мрії про своє майбутнє, майбутнє України та нашої рідної мови. Ці зворушливі висловлення ліцеїстів не залишають жодного сумніву у тому, що майбутнє нашої Батьківщини та мови у надійних руках.

Захід підготувала та провела вчитель української мови та літератури  Черненко Олена Володимирівна