У День української писемності та мови традиційно покладають квіти до пам’ятника Нестору Літописцеві, відзначають кращих популяризаторів українського слова, заохочують видавництва, що випускають літературу українською мовою.

Також в цей день стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика, до якого щорічно долучаються понад 5 млн учасників з 20 країн світу.

Крім того, в День української писемності та мови традиційно проходить радіодиктант національної єдності. Ця акція була розпочата в 2000 році, і ось уже 18 років поспіль всі бажаючі можуть продемонструвати свою єдність з тими, хто любить і шанує українське слово. Кожен може перевірити себе, послухавши диктант на «Українському радіо». Цього року текст склав та зачитав доцент Київського національного університету імені Бориса Грінченка, автор підручників і посібників з української мови Олександр Авраменко. Назва цьогорічного диктанту – «Крила України».

Одне із наймасовіших місць, де відбулося написання радіодиктанту  цього року– Головний корпус Національного університету імені Тараса Шевченка, в аудиторії імені Михайла Максимовича. В університеті зібралося кілька сотень охочих написати диктант: учні столичних шкіл, студенти, відомі українці, співробітники дипломатичних представництв.

 Долучилися до акції національної єдності і ліцеїсти нашого закладу. Писати диктант виявили бажання учні І –ІV курсів, вчитель української мови та літератури Черненко Олена Володимирівна та заступник директора з навчальної роботи Мазуркевич Тетяна Василівна.

Атмосфера заходу була урочистою та хвилюючою, адже всі присутні розуміли: радіодиктант об’єднує українців із різних куточків світу.  Текст був максимально насичений пунктограмами і орфограмами, тож завдання було нелегким.

І ось диктант написано – усі відчувають піднесення, адже впоралися гідно, внісши   свою лепту в процес відродження української мови.