Найвища цінність суспільства – людина, її життя і здоров’я. Оскільки основи мислення закладаються у дитини в сім’ї, «материнська школа» повинна сформувати у дитини перші уявлення про навколишній світ і місце людини в цьому світі. Необхідно зауважити, що з кожним роком збільшується кількість факторів, що негативно впливають на життя і здоров’я людини.

Виховання  залежить від загальної культури, яким гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення.

Кожна дитина почуває себе у безпеці тоді, коли знає, як правильно діяти у певній ситуації. Сьогодні, навчаючи дітей правилам безпеки життєдіяльності, ми закладаємо надійний фундамент знань на майбутнє.

Брак життєвого досвіду, беззахисність і невміння діяти в критичних ситуаціях робить дитину уразливою в усіх відношеннях.


У ліцеї з 20 по 24 листопада 2017 року був проведений Тиждень знань з безпеки життєдіяльності.

Різноманітною за змістом і формою профілактичною роботою з питань здорового способу життя та безпеки життєдіяльності було охоплено 100% учнів навчального закладу.

Значна увага приділялась розбору практичних питань із навчання дітей правильному поводженню в різних життєвих ситуаціях. Основним завданням проведення тижня – розширити знання школярів про основи безпеки життєдіяльності, про різного роду надзвичайні ситуації та правила поведінки під час їх виникнення, про безпеку у повсякденному житті та ведення здорового способу життя.

Відповідно до плану проведення Тижня  в комплексі були проведені заходи:

– загальноліцейська лінійка, присвячена відкриттю Тижня

– міні-лекторій лікаря МВЦ Братаненка В. О. про надання першої долікарської допомоги;

– міні-лекторій заступника директора з господарчої роботи Козакевича О.В. про пожежну безпеку закладу та використання вогнегасників для працівників;

– бесіда з елементами вікторини « Про безпеку не забудь, коли вирушаєш в путь» (відповідальна за організацію роботи з ОП – Котелянець І.І.);

– перегляд відеофільму «Профілактика харчових отруєнь» (вчитель основ здоров’я Скоропадська С.О.);

– години спілкування (класні керівники);

– виставка методичної та науково-популярної літератури «Безпека понад усе» (бібліотекар Бабенко Т. П.)

-усний журнал «Профілактика ГРВ» (вчитель біології Волик Г. П.);

– проведення диктантів вчителем української мови Поліщук О. М.  на тему: «Особиста гігієна – запорука здоров’я”.

Інтерактивні методики, які застосовувалися в рамках проведення «Тижня з безпеки життєдіяльності», дають змогу задіяти не тільки свідомість дитини, але й її почуття, емоції, вольові якості, тобто залучатись до процесу навчання «цілісної людини». І це сприяє кращому засвоєнню навчального матеріалу.