Якщо раніше треба було говорити з дітьми про їх безпеку поза домом, то вже давно має сенс застерігати їх від негараздів під час перебування в інтернеті.

Інформаційна безпека стосується захисту життєво важливих інтересів людини (і більш глобально – суспільства, держави). Неправдива, неповна, невчасна інформація може нанести шкоду. Особливо вразливі у цьому контексті діти. Вони можуть не знати, яку інформацію можна викладати в мережу, а яку не варто. Інколи школярі не можуть правильно зреагувати на матеріали з мережі з різних причин. Робота у цьому напрямку для вчителів та батьків дуже важлива. Безконтрольний доступ до інтернету може мати негативні наслідки для дитини.

З цією метою 09 лютого  до Міжнародного дня безпечного інтернету психологічною службою ліцею-інтернату проведено години спілкування: «Безпека в Інтернеті», «Кібербулінг», «Моє медіаполе». Під час цих занять ліцеїсти були ознайомленні з такими поняттями як кібербулінг, інтернет залежність та її психологічні і фізичні прояви, виробили основні правила безпечного користування соціальними мережами, усвідомили цінність часу який витрачається на віртуальне життя та визначили, які небезпеки існують в соціальних мережах.

По закінченню занять ліцеїсти зробили певні висновки, а саме що краще ніж сидіти  в гаджетах і псувати своє фізичне та психологічне здоров’я, потрібно більше часу спілкуватися з друзями в реальному житті, читати книги, проводити свій вільний час на свіжому повітрі і головне вести здоровий спосіб життя.

ПРАВИЛА КОРИСТУВАННЯ СОЦІАЛЬНИМИ МЕРЕЖАМИ

1. Не повідомляй про себе і батьків приватну інформацію (домашню адресу, номер домашнього телефону, робочу адресу батьків, їхній номер телефону, назву й адресу школи), не висилай незнайомим людям фото.

2. Не вір всьому, що кажуть про себе віртуальні знайомі. Дівчинка познайомилась в соціальній мережі зі своїм однолітком, хлопчиком, якого звати Войтек. Вони почали спілкуватися в мережі. Аня пише: «Привіт, я Аня, мені 13 років, я шукаю друзів».

Хлопчик їй відповідає: «Привіт, Аня, я Войтек, мені також 13 років і я хочу зустрітися з тобою». А на справді, цей Войтек дорослий чоловік, який обманює дівчинку, переслідуючи інші цілі, і не тільки її. Дуже часто, спілкуючись в мережі уявляєш собі одну людину, а насправді вона зовсім інша.

3. Не погоджуйся на зустріч з випадковим знайомим. Або роби це в людяних місцях і за участю батьків.

4. Обмежуй свій час перебування в соціальній мережі.

5. Не ображай інших, не лайся, будь чемним.

6. Тримай пароль комп’ютера у таємниці.

7. Якщо опиняєшся в складній ситуації поговори з батьками.

Підготували: Шевченко Г., Абдуліна Л.