Людський мозок досі залишається найскладнішим і найзагадковішим органом. Його вивчають роками, десятиліттями та століттями. Але вчені лише частково наблизилися до розгадки.

Ця галузь нашого життя оточена величезною кількістю  міфів.  Лідером по кількості  дивних уявлень та повір’їв є наш мозок.. Багато освітян вірять у різні міфи про людський мозок і його роботу. 04 травня вчитель біології Галина Волик організувала семінар для педагогів “ Міфи про мозок, які шкодять освіті”.

На початку семінару вчитель навела деякі цікаві факти про мозок, які підтверджені офіційно:

–  мозок не відчуває біль;

–  мозок працює активніше, коли ми спимо;

– закоханість можна побачити на МРТ-знімках https://www.youtube.com/watch?v=u0cCd_dLx4Y ;

–  енергія сплячого мозку може запалити лампочку потужністю 25 вт;

– мозок може зберігати приблизно 2,5 млн гігабайт інформації(нагадаємо: 2,5 млн гігабайт інформації – це 2,5 петабайта). Один петабайт вміщує 1024 терабайта – у такий об’єм оцінюється весь Інтернет планети;

– усередині мозку є близько 86 млрд клітин – нейронів. Від кожного нейрона можуть розгалужуватися тисячі різних шляхів, які загалом простягаються на 160 кілометрів нервових тканин, а якщо вишикувати їх усіх в один рядок, утвориться дорога завдовжки 860 км;

мозок – генератор випадкових думок, 80% з яких – негативні;

–  нервові клітини відновлюються.

Далі Галина Павлівна розповіла про найпопулярніші нейроміфи і дала поради вчителям.

Нейроміфи — неправильне трактування результатів наукових досліджень, що вивчають мозок. Ці міфи найбільш поширені саме серед освітян усіх країн. Науковці публікують результати досліджень для своїх колег, а не для широкої аудиторії. А широка аудиторія наділяє наукові терміни іншими сенсами.

Існує відомий міф, що людина  використовує мозок  лише на 10 %.
Нас це, звісно, тішить і надихає, адже варто лише напружитися трохи більше, і ми могли би досягти нових висот.. МІФ.

Галина Павлівна пояснила, чому виник цей міф, та навела наукові  докази, які розвінчують його.    В дійсності ж мозок споживає надто багато енергії, щоб дозволити собі нічого не робити. Численні дослідження вчених не виявили не задіяних зон мозку. Хоча, виконуючи конкретне завдання, мозок залучає лише частину своїх зусиль. Але оскільки за день ми виконуємо масу різноманітних завдань, то мозок теж досить навантажений.

В кінці семінару Галина Волик провела серед вчителів цікаве  тестування “Наскільки розвинений ТВІЙ МОЗОК?”.  https://www.youtube.com/watch?v=1fZnQkhP5ww . Всі вчителі показали гарні результати.

 Підготувала Галина Волик, вчитель біології